وصول مطالبات از جمله پروندههایی است که این روزها در میان پرونده های قضایی کشور به وفور به چشم میخورد . اگر بخواهیم به زبان ساده وصول مطالبات را تعریف کنیم میتوان گفت که وصول مطالبات بازپس گرفتن مطالبات معوق از بدهکار و تبدیل اسنادی نظیر چک و سفته به پول نقد است. شاید تصور کنید که وصول مطالبات به همان روشهای غیرعلمی گذشته قابل انجام است. اما خوب است بدانید که این امر نیز راهکارها و روشهای خاص خود را داشته و برای انجام آن نیاز به اطلاعات تخصصی و حقوقی وجود دارد و استفاده از روش های نادرست می تواند سبب بروز مشکلات جبران ناپذیری شود.
مذاکره با بدهکار اولین گام در وصول مطالبات
معمولاً وصول مطالبات سه مرحله دارد که بسته به میزان همکاری بدهکار ممکن است در همان مرحله اول با موفقیت به اتمام رسد و یا اینکه نیاز به اقدامات بعدی و ورود به مراحل بعد وجود داشته باشد. این سه مرحله عبارتند از:
مذاکره با بدهکار
مسلماً اولین گام برای وصول مطالبات دعوت از مشتری و گفتگو با ایشان است. و قطعاً بسیار مطلوب است اگر بتوان با استفاده از راهکارهای تخصصی، وصول مطالبات را در همین مرحله با موفقیت به انجام رساند. برای این منظور لازم است فرد مذاکره کننده با مهارتهایی نظیر:
- آشنایی با شیوهها و انواع مذاکره
- توجه به نوع مشتری از لحاظ حقیقی یا حقوقی بودن
- توجه به ویژگیهای شغلی و صنفی مشتری حقوقی
- رفتارشناسی مشتریان
- روانشناسی مذاکرهی وصول مطالبات
- روشهای پیشگیری از حیله و نیرنگ در مذاکره
- و…
جهت خواندن مقاله ۶ راه بهبود وصول مطالبات کلیک کنید.
ارسال اخطاریه
چنانچه امکان وصول مطالبات از طریق دعوت از مشتری و مذاکره با او وجود نداشته باشد، باید اخطاریهای توسط یک وکیل تنظیم شود تا در آن به بدهکار هشدارهای لازم در صورت عدم پرداخت بدهی داده شود. این مرحله در واقع اتمام حجت با بدهکار است و برای این است که به وی تذکر داده شود که عدم همکاری برای پرداخت بدهی چه عواقبی برای او خواهد داشت.
شکایت از بدهکار
در نهایت اگر هیج یک از دو گام قبل به نتبجه نرسید تنها راه باقیمانده اقدام حقوقی و شکایت از بدهکار با تکیه بر اسناد و شواهد موجود است که لازم است یک وکیل وصول مطالبات پیگیر آن باشد تا بر اساس قوانین بتواند شکایت را به نتیجه برساند.
وصول مطالبات (چک) از طریق اجرای ثبت
نحوهی وصول چک از طریق اجرای ثبت یکی از سوالات متداولی که دربارهی وصول مطالبات مطرح است. برای وصول چک علاوه بر اینکه میتوان از طریق مراجع حقوقی و کیفری اقدام نمود، اقدام از طریق مراجع ثبت نیز امکانپذیر است. یکی از دلایل محبوبیت چک به عنوان یک سند قانونی نیز همین امکان پیگیری از طریق چندین مرجع است.
مدارک لازم برای وصول چک از طریق اجرای ثبت
به منظور وصول چک از طریق اداره ثبت لازم است پس از سررسید چک، بانک محالعلیه تایید کند که وجه چک، پرداخت نشده و گواهی آن را صادر نماید. همچنین لازم و ضروری است که تایید کند امضای چک با نمونهامضای موجود در بانک مطابقت دارد و این یکی از شروطی اقدام به منظور وصول چک از طریق ثبت است. بدان معنا که اگر بانک محال علیه مطابقت امضا را تایید نکند اداره ثبت به پرونده رسیدگی نخواهد کرد. همچنین باید توجه داشته باشید برای اینکه ادارهی ثبت به درخواست صدور اجراییهی چک ترتیب اثر دهد چک باید توسط یکی از بانکهای مجاز کشور یا شعب آنها در خارج از کشور صادر شده باشد.
تشکیل پرونده برای وصول چک از طریق اجرای ثبت
پس از اخذ گواهی عدم پرداخت از بانک محال علیه باید از این گواهی و همچنین از برگهی چک، کپی تهیه شده و در دفتر اسناد برابر اصل شوند. پس از آن متقاضی میتواند با مراجعه به اداره اجرای ثبت محل بانک طرف حساب صادرکنندهی چک، ضمن پر کردن فرم درخواست اجرای چک و تحویل کپی برابر اصلشدهی چک و گواهی عدم پرداخت، برای تشکیل پرونده اقدام نماید.
مزایای وصول چک از طریق اجرای ثبت
روند اجرایی پیگیری چک از طریق ثبت معمولا سریعتر از مراجع قضایی است و به این روش میتوان درگیر مراجعاتی که جزء مراحل پیگیری پروندههای قضایی است نشد. همچنین بر خلاف اقدام از طریق مراجع قضایی و کیفری که محدودیتهای زمانی خاصی برای شکایت دارند (مثلا لازم است حداکثر ۶ ماه پس از صدور چک شکایت طرح شود)، در مورد ثبت چنین محدودیتهای زمانی مطرح نیست.
برای مدیریت مسائل مالی کسب و کار خود می توانیداز اموزش های oghyanooseabi.com استفاده کنید.
- ۰۰/۰۱/۲۴